Muistilista mökin ostamiseen
Haaveiletko omasta mökistä Etelä-Savossa? Oman mökin hankkiminen on monelle unelmien täyttymys. Etelä-Savossa on lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa, Suomen kolmanneksi eniten. Myös uusien mökkien rakentamisessa maakunta on tilastojen kärjessä, joten tonttikauppa käy vilkkaana.
Vaikka mökit ovat omistajilleen rakkaita, välillä ne vaihtavat omistajaa esimerkiksi muuttuvien elämäntilanteiden vuoksi. Olemme koonneet sinulle mökin ostamisen muistilistan, johon kannattaa tutustua ennen mökkikauppojen allekirjoittamista. Ennen mökin hankkimista on hyvä miettiä tarkkaan, mitä kriteerejä mökin tulee täyttää. Kysy itseltäsi nämä kymmenen kysymystä:
1. Mikä on maksimietäisyys vakituiselta asunnolta mökille? Meille Etelä-Savoon hurautat autolla nopeastikin esimerkiksi pääkaupunkiseudulta. Tänne pääsee myös junalla ja bussilla.
2. Haluatko mökin ympärivuotiseen käyttöön vai riittääkö sinulle mökkikausi keväästä syksyyn?
3. Kuinka paljon nukkumapaikkoja mökillä tulee olla minimissään?
4. Mieti mökkeilyäsi pitkällä aikavälillä: tuleeko mökkeilyyn muutoksia esimerkiksi 10 tai 20 vuoden päästä? Tulevat muutokset esimerkiksi perhekoossa kannattaa huomioida etukäteen.
5. Mitä mukavuuksia haluat mökille? Sähköt? Juokseva vesi? Vesivessa? Vai haluatko nauttia mökkeilystä ilman sen suurempia mukavuuksia?
6. Millainen mökin käyttöaste tulee olemaan? Haluatko mökin vain omaan käyttöösi? Tiesitkö, että nykyisin moni on hankkinut mökin myös ns. jakamistalouden ajatuksella yhdessä esimerkiksi sisarusten tai ystävien kanssa, jolloin käyttöaste nousee ja mökin kustannukset ja työnmäärä jakaantuvat. Jotkut myös vuokraavat mökkiään silloin, kun se on tyhjillään.
7. Teetkö etätöitä mökillä? Kannattaa pohtia, kuinka paljon etätöitä mökillä on tarkoitus tehdä – satunnaisesti vai viikoittain. Tältä pohjalta kannattaa arvioida esimerkiksi verkkoyhteyksien toimivuutta sekä sitä, löytyykö myös työhuoneelle/mökkikonttorille.
8. Haluatko viimeistellyn pihapiirin vai viihdytkö luonnontilaisessa ympäristössä? Kuinka paljon haluat käyttää aikaasi mökkipihasta huolehtimiseen?
9. Tuleeko mökin sijaita mantereella vai onko saarimökki sinun juttusi? Haluatko oman rannan vai kuivanmaan mökin? Mihin ilmansuuntaan haluat mökin? Haluatko nauttia kauniista auringonlaskuista laiturilla vai paahteisesta keskipäivän auringosta?
10. Suositko uutta mökkiä vai vanhempaa mökkikantaa? Uuden mökin rakentamisen sijaan usein on ekologisesti kestävämpää hyödyntää jo olemassa olevaa mökkikantaa. Mökkejä voi kunnostaa ja mahdollisuuksien mukaan myös laajentaa. Mieti, kuinka kätevä olet käsistäsi vai haluatko käyttää paikallisia ammattilaisia esimerkiksi remontoinnissa.
Nämä kysymykset auttavat sinua muodostamaan realistisen budjetin mökin ostamiseen. Etelä-Savossa on tarjolla mökkejä useampaan budjettiin. Vuonna 2020 Suomen hintojen keskiarvo esimerkiksi rantamökeille oli hieman yli 100 000 euroa. Kun olet selvittänyt itsellesi vastaukset näihin kysymyksiin, on aika hoitaa rahoituspuoli kuntoon, etsiä sopivia mökkejä ja lähteä mökkinäyttöön.
Kuva: Visit Finland / Milla Rasila
Vinkkejä onnistuneeseen mökkikauppaan
Ota kiinteistönvälittäjä avuksi mökkikauppoihin
Käytä laillistettua kiinteistönvälittäjää, joka on vastuussa myytävän mökin tiedoista ja kertoo kaupasta aiheutuvat kulut ja maksut. Etelä-Savossa on paljon ammattitaitoisia kiinteistövälittäjiä, jotka tuntevat mökkimaakunnan kuin omat taskunsa.
Tarkista mökkikaupan asiakirjat
Oleellisimmat asiakirjat mökkikaupoilla on tarkistaa kiinteistörekisteriote, lainhuuto- ja rasitustodistus sekä kiinteistön rajoja kuvaava kartta. Rasitustodistuksesta näkee velkakiinnitykset ja kiinteistöön kohdistuvat vuokra- ja eläkeoikeudet.
Lisäksi sinun olisi hyvä saada käyttöösi rakennuslupa-asiakirjoja, alueen kaavoitusta koskevia dokumentteja, kuntotarkastusraportti sekä vesistön kuntoa koskevia asiakirjoja. Tarkista alueen kaavoitus ja tuleva lähialueen rakentaminen.
Tarkista mökin kunto ennen ostoa
Mökkiin kannattaa aina pyrkiä tutustumaan henkilökohtaisesti tai lähettää paikalle sellainen henkilö, jonka arviointikykyyn luotat. Jos paikan päälle ei syystä tai toisesta pääse, kohteeseen kannattaa tutustua kuvien ja videoiden avulla mahdollisimman huolellisesti.
Mökin ja pihapiirin yleisilme kertoo monesti paljon. Rakennusten osalta olennaisimpia rakenteita ovat vesikatto, perustukset ja itse runko eristyksineen. Selvitä vesikaton vuoto- ja huoltohistoria mökin edelliseltä omistajalta. Kiinnitä huomiota julkisivun maalipinnan kuntoon ja koeta laudoitusta piikillä. Mikäli laudoitus on alkanut jo pehmetä, ei pelkkä huoltomaalaus riitä, vaan edessä on laudoituksen uusiminen. Jos mökki on tehty rinteeseen, on erityisen tärkeää, että pintavedet on ohjattu rinteeltä ohi rakennuksen eikä päin perustuksia tai pahimmassa tapauksessa jopa talon alla olevaan ryömintätilaan.
Piipun voi tarkistaa silmämääräisesti halkeamien osalta. Selvitä ennen kaupantekoa tulisijojen toimivuus ja nuohoushistoria myyjältä. Vapaa-ajanasuntojen hormien nuohous on tehtävä kolmen vuoden välein.
Mitä enemmän mukavuuksia mökillä on, kuten juoksevaa vettä ja vesivessaa, sitä enemmän on kriteerejä. Täyttäähän mökki jätevesilain vaatimukset? Yleensä mökeissä on omat kaivot. Mikäli kaivovettä ei ole tutkittu viimeiseen kolmeen vuoteen, on sen laatu syytä selvittää laboratorioon toimitettavalla vesinäytteellä.
Selvitä, millaiset sähköt mökillä on, sillä mökkien vanhat sähköjärjestelmät ovat tulipaloriski. Ne voivat olla itsetehdyt ja maadoitukset puutteelliset. Kiinnitä huomiota mökin pistorasioihin, sähköpiuhojen vetoihin – näyttävätkö ne ammattilaisen tekemiltä? Jos mökillä ei ole sähköjä, mutta haluaisit ne, kannattaa selvittää kustannukset. Aurinkosähköt ovat erinomainen vaihtoehto mökille.
Haistele mökin sisäilmaa
Mökin sisällä tunkkainen haju voi tarkoittaa ilmanvaihdon ongelmia, joista voi seurata hometta. Kuntotarkastuksen teettämistä kannattaa harkita, koska sillä saadaan varsin kattava yleiskuva mökin nykyisestä tilanteesta ja lähitulevaisuudessa mahdollisesti edessä olevista remonteista.
Millainen on mökin tontti ja rannan kunto
Varmista kiinteistön rajat maastossa esimerkiksi maanmittaustoimiston tai kunnan kiinteistöviranomaisen avulla, älä jää pelkän myyjän sanan varaan. Jos ostat mökkiä talvella, muista selvittää, miltä kaikki näyttää lumien sulettua. Näin vältyt negatiivisilta yllätyksiltä keväällä.
Miten lähellä on mökkinaapurit? Kaipaatko omaa rauhaa? Kannattaa tarkistaa, onko ranta oma. Veden laatuun ja rannan luonteeseen on hyvä kiinnittää huomiota. Onko rannassa syvää vai matalaa? Onko pohja hiekkainen vai mutainen? Myös rannan kasvillisuus kertoo paljon vesistön tilasta.
Laske realistinen budjetti mökin ostoon
Kun potentiaalinen mökki on löytynyt, arvioi budjettisi realistisesti ja mieti lainan tarve. Etukäteen mietitty rahoitusmahdollisuus nopeuttaa ostoneuvotteluita. Joskus mökit voivat mennä nopeastikin kaupaksi, joten näin vältyt pettymyksiltä eikä unelmiesi mökki mene sivu suun.
Laske kaikki mökkeilyn kustannukset yhteen, kuten lainan määrä korkoineen, erilaiset mökin maksut ja vakuutukset, kunnittain vaihtelevat sähkö-, vesi- ja jätevesimaksut. Kannattaa huomioida myös, kuka huolehtii tiestä ja millaisia kustannuksia tulee tienhoitomaksuista.
Maltti on valttia mökkikaupoillakin
Tutustu mökkiin kunnolla, ennen kuin teet ostopäätöksen. Usein mökkitontilla seistessä sen kyllä tuntee, onko tämä mökki juuri sinun unelmiesi mökki. Mökki ostetaan usein intuitiota kuunnellen, mutta on ensisijaisen tärkeää ottaa mökin ostamiseen liittyvistä erityispiirteistä selvää ennen ostopäätöksen tekemistä, sillä ne poikkeavat selvästi esimerkiksi kaupunkiasunnon ostamisesta.
Millainen Etelä-Savo on mökkiseutuna? Tutustu maakuntaan ja sen suosittuihin mökkikuntiin täältä. Vai haluatko suoraan hypätä katsomaan Etelä-Savon myytäviä mökkejä? Ne löydät täältä.
Eikö oma mökki ole sinun juttusi?
Etelä-Savosta voit varmasti saada vapaa-ajanasuntoja myös vuosivuokralle, jolloin sinun ei tarvitse sitoutua mökkiin pidemmäksi aikaa. Kannattaa tutkia erilaisia mökkien vuokraussivustoja sekä laittaa vuokrausilmoituksia esimerkiksi paikallislehtiin tai mökkikuntien Facebook-ryhmiin.
Kuva: Visit Saimaa
Kuva: Visit Finland / Emilia Hoisko